HRANA powered by dolecetto
main_img_blog_trendovi

Koliko će nam 2017. biti slatka?

Savremeno poslastičarstvo je u stalnom razvoju i u korak prati sveukupne trendove koji su prisutni u našim životima. Nove generacije potrošača imaju jasne ideje o tradiciji, kvalitetu i trendovima kada su u pitanju kolači. Obraćaju pažnju na intoleranciju prema određenim namirnicama i okrenuti su ka personalizovanim režimima ishrane. Menjaju se ukusi, želje i potrebe.

MUST EAT

Savremeno poslastičarstvo je u stalnom razvoju i u korak prati sveukupne trendove koji su prisutni u našim životima. Nove generacije potrošača imaju jasne ideje o tradiciji, kvalitetu i trendovima kada su u pitanju kolači. Obraćaju pažnju na intoleranciju prema određenim namirnicama i okrenuti su ka personalizovanim režimima ishrane. Menjaju se ukusi, želje i potrebe.

NOVE ALHEMIJE

U stalnoj smo potrazi za nekim novim „alhemijama“ kojima bi se iznova budila i održavala želja za slatkišima. Stvaraju se nove forme kolača, a u upotrebi su jake, sjajne i žive jestive boje. Cilj je da oko bude privučeno pre ostalih čula, a želja je da se pokrene domino efekat.

seo

SLATKI VINTAGE

Efekat neviđenog, novog, iznenađujućeg opstaje sa potrebom da prizovemo neka od sećanja i oživimo ih preko slatkiša. Ti jednostavni ukusi, kao deo naše nacionalne tradicije i ličnih sećanja, sve više mesta nalaze u našim gastro potrebama. Tradicionalni ukusi sa namirnicama regionalnog i sezonskog porekla, stapaju se u neke nove ili nama drage, stare forme.

text-img

ZAČINI – nikada više bez njih!

Ako su egzotični začini bili neobično osveženje, u ovoj godini oni će biti u glavnoj ulozi.

Multikulturalnost je razmazila naša čula i proširila gastronomska iskustva. Razbudila je očekivanja od neočekivanih kombinacija. Ali i osvestila čula i očekivanja od jednog zalogaja, koji se sada posmatra kao iskustvo, a ne samo kao hrana. Iznenađujuće kombinacije sa čokoladom poput chilija, paradajza, đumbira, raznih vrsta bibera, cveta soli, kremova sa čajevima Dalekog istoka... Igre su otvorene! Čak se i voće koristi u obliku praha, što mu pomaže da se lakše sjedini sa ostalim materijalima.

O TOME ĆU MISLITI SUTRA...

Slatkiši moraju naći načina da se prilagode zahtevima savremenog potrošača koji se trudi da neguje savestan odnos prema ishrani. Prvenstveno, prema šećeru, brašnu i kalorijama, kao velikim neprijateljima našeg zdravlja. Monoporcija je dominantna forma, čije dimenzije ne uznemiravaju savest, a ipak omogućuju da uživamo u količini.

Beli šećer ima tendenciju smanjivanja ukupne količine u strukturi kolača, kao i zamenjivanja drugim, nerafiniranim šećerima (kokosovim šećerom, fruktozom...) koji imaju bolja svojstva, ali i ukus.

Uz prisutan trend da je u kolaču akcenat na različitim kremastim teksturama, uz smanjeni procenat testa, standardno belo brašno se zamenjuje sa pirinčanim ili kukuruznim skrobom.

Mera, kvalitet i kreativnost u 2017. će učiniti naše slatke trenutke inspirativnim, intrigantnim i vrednim planiranja.